0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

The Art of Coffee: Arabica of Robusta

  • Geplaatst op
  • Door Judith Van Ouytsel
  • 0
The Art of Coffee: Arabica of Robusta

Arabica en Robusta, twee belangrijke koffievariëteiten.

Arabica en Robusta

 

Er zijn meer dan zestig verschillende koffievariëteiten, Arabica en Robusta zijn de twee belangrijkste commerciële soorten.

Coffea Arabica, groeide oorspronkelijk in het wild in de hoger gelegen gebieden van Ethiopië, Coffea Robusta vindt zijn oorsprong in de lager gelegen delen van Centraal Afrika.

Arabica koffie groeit het best op hoog gelegen bergflanken in tropisch gebied, op een hoogte tussen de 500 en 1800 meter. De planten zijn zeer gevoelig voor ziektes en temperatuur schommelingen. Als de bessen rijp zijn vallen ze op de gronde en bederven ze.  Op de plantage houden ze daarom de rijping van de bessen goed in de gaten, voor een mooie kwalitatieve koffie worden alleen de rijpe rode bessen geplukt en de nog groene koffiebessen worden later geplukt wanneer ook deze rijp zijn. Arabica planten produceren minder dan Robusta planten en het oogsten op de hoogtes maakt het plukken ook erg arbeidsintensief.

Arabica bonen zijn ovaal van vorm, relatief groot en met een diep nerf. Arabica geeft een volle milde en aromatische geur en smaak.  De Robusta(Coffea Canephora) is zoals de naam zegt, sterker en robuuster.  De plant groeit op lager gelegen gebieden is beter bestand tegen ziektes en grotere temperatuur verschillen. De rijpe bessen blijven aan de struik hangen wat het plukken veel gemakkelijker maakt. De opbrengst per plant ligt veel hoger dan bij Arabica.

 Robustabonen hebben een ronde vorm en zijn kleiner dan Arabica bonen, de smaak is sterker en bitter.  De bonen bevatten bijna tweemaal zoveel cafeïne als Arabica bonen.  Zij worden vooral geteeld voor industriële koffies.

Koffie producerende landen, meer uitleg in de volgende blog.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »