0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

The Art of Coffee: Waar komt koffie vandaan?

  • Geplaatst op
  • Door Judith Van Ouytsel
  • 0
The Art of Coffee: Waar komt koffie vandaan?

Weet jij waar de eerste koffie werd ontdekt? Afrika of Zuid-Amerika? Ontdek hier hoe het begon!

Waar komt koffie vandaan?

Afrika of Zuid-Amerika?

Ethiopië is de bakermat van de koffie. De enige plaats in de wereld waar de koffiestruik van nature in het wild groeit.

De legende over de oorsprong van koffie begint dan ook in Ethiopië, een herder die dagelijks zijn geitjes liet grazen op de hoogvlakten merkte op een dag dat zijn geiten rijpe rode bessen aten, na het eten van de bessen werden ze allemaal heel actief en energiek, hij plukte wat van de bessen en bracht ze naar de monniken in het dal.  De koffiebessen zijn bitter en onaangenaam van smaak, dat vonden deze monniken ook en ze gooiden ze in het vuur, al snel kwam er een heel aangenaam aroma in hun neus.  Uit nieuwsgierigheid maakten ze van de gebrande pitjes een aftreksel, zo ontdekten ze een drank die hen langer wakker hield en actiever maakte.

In de vroege 5e eeuw na Christus veroverden de Ethiopiërs, Jemen en het zuiden van het Arabische schiereiland, daar stichtten zij de eerste commerciële koffieplantages. 50 jaar later namen de Arabieren het van hen over, zij verspreiden de Arabica koffie over het Midden-Oosten en zo kwam deze koffievariëteit ook aan zijn naam.

Tot de 16e eeuw was koffie hier ongekend, deze exotische drank viel erg in de smaak bij de rijke Spanjaarden, Fransen, Portugezen, … Om aan de grote vraag te kunnen voldoen werden er Arabica planten overgebracht naar reeds gekoloniseerde gebieden. Daarom vind je koffie in Brazilië door de Portugezen, Zuid-Amerika door de Spanjaarden en de Nederlanders plantten koffie in Sri Lanka en Indonesië. De Arabica plant werd verspreid over de hele wereld door de kolonisering. 

In de volgende blog vertel ik graag meer over de belangrijkste koffievariëteiten, Arabica en Robusta.

 

Ontdek onze huisgebrande Arabica kofiie hier

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »